Warsztat sushi
Warsztat sushi
Opanuj sztukę robienia sushi!
Jesteś fanem kuchni azjatyckiej? Na sushi chodzisz do restauracji, bo ich samodzielne przygotowanie wydaje Ci się umiejętnością wybranych? Wcale nie musi tak być! Wyobraź to sobie: nigiri, sashimi, maki, uramaki w Twojej kuchni! A może te nazwy nic Ci nie mówią? Masz teraz doskonałą okazję, aby polepszyć swój warsztat sushi lub nauczyć się go absolutnie od zera. Przed Tobą szkolenie, na którym opanujesz sztukę robienia sushi krok po kroku. Pomoże Ci w tym nasz Mistrz Marcin Jasiura - właściciel i szef kuchni pierwszego w Polsce tradycyjnego sushi baru Noriko Sushi, położonego w samym sercu Wrocławia. Wielokrotnie nagradzany i doceniany przez japońskich mistrzów sushi. Dołącz do kursu i stwórz prawdziwie azjatycki klimat w swojej kuchni!
Certyfikat ukończenia kursu
Dostęp do jakościowej wiedzy
Dostęp do zamkniętej społeczności
Materiały w trakcie przygotowywania.
-
Poznasz procedurę płukania ryżu
-
Dowiesz się jak gotować ryż do sushi. Dobierzesz odpowiednie dodatki.
-
Nauczysz się zwijania rolek, które się nie rozpadają.
-
Zrozumiesz jak komponować i prezentować swoje sushi.
-
Dowiesz się jak przygotować unikalny sos sojowy do sushi.
-
Poznasz techniki krojenia ryby.
Właściciel i szef kuchni pierwszego w Polsce tradycyjnego sushi baru Noriko Sushi
, położonego kiedyś we Wrocławiu a dziś w Warszawie.Marcin Jasiura wrócił do Polski po ośmiu latach pracy w zagranicznych sushi barach: Trondheim, Oslo, Londynie.
W tym czasie pracował z Japończykami, którzy pokazali mu istotę tradycyjnego sushi, tworzył luksusowe i nietuzinkowe projekty m. in. połączenie ortodoksyjnego sushi i belgijskiego sour beer. Dwa razy zajął 21. miejsce na światowych mistrzostwach sushi w Tokio.
Omakase dosłownie znaczy „pozostawiam to Tobie” - jest japońskim sposobem przygotowywania dań skomponowanych przez szefa kuchni na oczach gości. Oprócz doskonałej techniki omakase wymaga również ogromnej wiedzy o składnikach, produktach, jak i bardzo dobrej znajomości japońskiej kuchni. Marcin radzi sobie po mistrzowsku w tej kwestii.