![](https://lwfiles.mycourse.app/6429f8921fb5939f28cdf587-public/518e1dbb3ae72612f595b7eb779b0bd8.jpeg)
1.Wprowadzenie
Przygotowywanie pysznych pierniczków w domu to wspaniały sposób na wprowadzenie świątecznego ducha do swojego otoczenia. Pierniczki to tradycyjne ciastka, które można ozdabiać na wiele różnych sposobów. Będziemy omawiać składniki, przygotowanie ciasta, wyrabianie i pieczenie pierniczków oraz pomysły na dekoracje.
![](https://lwfiles.mycourse.app/6429f8921fb5939f28cdf587-public/e9bc61b44bcf87a39fb8cc35d4be19b8.jpeg)
2. Składniki
Składniki na ciasto:
![](https://lwfiles.mycourse.app/6429f8921fb5939f28cdf587-public/f50eda78aefe5a69270a0d73246b4591.jpeg)
3. Przygotowanie ciasta
Krok 1: Przesiewanie suchych składników
Rozpocznij od przesiania mąki, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej i sody oczyszczonej do dużej miski. To pomoże w równomiernym rozprowadzeniu składników i usunięciu ewentualnych grudek.
Krok 2: Wyrabianie ciasta
W osobnej misce zmiksuj masło, cukier, jajko, miód i skórkę cytrynową. Następnie dodaj przesiane składniki suchej mieszanki i wyrabiaj, aż powstanie jednolite ciasto.
Krok 3: Czas wolny
Zawinięte ciasto w folię spożywczą włóż do lodówki na co najmniej godzinę. To sprawi, że ciasto będzie łatwiejsze do ugniatania i wykrawania.
Wyrabianie i pieczenie pierniczków
4. Wyrabianie i pieczenie pierniczków
Krok 4: Rozwałkowywanie ciasta
Krok 5: Wykrawanie kształtów
Krok 6: Pieczenie
Krok 7: Przygotowanie lukru
Krok 8: Dekorowanie pierniczków
![](https://lwfiles.mycourse.app/6429f8921fb5939f28cdf587-public/7fb181d6e2fc750e04e0652b1ea2a864.jpeg)
7. Często zadawane pytania:
Czy mogę użyć gotowego ciasta pierniczkowego?