Właściwości kawy – najpotrzebniejsze informacje dla kawoszy
styczeń 19, 2022
Kawa to nie tylko znakomity smak, który zaczerpniesz wraz z każdym łykiem – ten trunek kryje w sobie całą masę korzystnych dla zdrowia właściwości.Dowiedz się, jaki może być wpływ kawy!
Kawa – napój pełen ukrytych właściwości
Kawa słynie przede wszystkim ze swojego wyjątkowego i pełnego aromatu smaku. Nie dziwi zatem fakt, że tak wiele osób rozpoczyna każdy dzień właśnie od filiżanki tego napoju. Okazuje się jednak, że kawa ma całą masę właściwości korzystnych dla ludzkiego organizmu. Poniżej przedstawiamy naszą listę:
1. Obniżenie stresu – można nawet spotkać się z opinią, że kawa ma działanie terapeutyczne. Już jej zapach potrafi odprężać, a co dopiero mówić o aromacie świeżo zmielonych ziaren. Ponadto substancje zawarte w kawie stymulują mózg i niwelują stres.
2. Poprawa potencji – kawa to również afrodyzjak. Wypicie kawy sprawia, że mamy większą ochotę na łóżkowe igraszki. Przeprowadzono nawet badania, zgodnie z którymi wypijanie 2-3 filiżanek kawy może obniżać ryzyko problemów z potencją.
3. Obniżenie ryzyka cukrzycy – przeprowadzono również szereg badań świadczących o tym, że częste picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Z uwagi na rozpowszechnienie tej choroby profilaktyka nabiera jeszcze większego znaczenia.
4. Obniżenie ryzyka depresji – nie jest tajemnicą, że kawa znakomicie poprawia nastrój. Wypicie kawy podnosi poziom serotoniny oraz dopaminy, czyli substancji wpływających na samopoczucie. Dlatego też w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia depresji oraz niektórych innych chorób psychicznych kawa może okazać się nadzwyczaj wskazana.5. Poprawa krążenia krwi – kawa pozytywnie wpływa na pracę serca oraz naczyń krwionośnych, zwiększa się również przepływ krwi w żyłach. Oczywiście korzystnie wpływa to na dotlenienie komórek organizmu.
6. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona – choć na chorobę Parkinsona nie ma skutecznego lekarstwa, pewne czynniki mogą zmniejszyć szansę jej wystąpienia. Zalicza się do tego również częste picie kawy, co może obniżyć ryzyko zachorowania nawet o 60% – to efekt działania kofeiny.
7. Spalanie tłuszczu – na to również w ogromnej mierze wpływa obecność w kawie kofeiny. Przyspiesza ona przemianę materii, w związku z czym może nawet o 20% przyspieszyć spalanie tłuszczu. Warto w tym miejscu dodać, że im lepszą jakościowo kawę pijesz, tym wpływ na przyspieszenie przemiany materii jest większy.
8. Zawartość antyoksydantów – ziarna kawy, które nie uległy przetworzeniu, zawierają ponad 1000 różnych przeciwutleniaczy. Biorąc pod uwagę ten czynnik, można nawet stwierdzić, że kawa jest dobrą alternatywą dla zielonej herbaty czy kakao.
9. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów – oczywiście nie jest to pełna ochrona przed nowotworem, w przypadku niektórych z nich szansa na wystąpienie będzie jednak mniejsza; dla przykładu ryzyko wystąpienia raka prostaty maleje nawet o 30%. Do tego antyoksydanty i polifenole niwelują stany zapalne.
10. Ochrona przed promieniowaniem UV – oczywiście kawa nie zastąpi kremu z filtrem, jednak substancje zawarte w tym napoju mogą chronić skórę przed niektórymi czynnikami tego promieniowania.Jak zatem widać, kawa może mieć bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm.
Aby jednak czerpać jeszcze więcej z każdej filiżanki kawy, dowiedzieć się o jej bardziej szczegółowym działaniu i poznać różnorodne sposoby parzenia, warto wybrać się na kurs robienia kawy. Kurs robienia kawy dedykowany jest wszystkim tym, którzy cenią aromat i smak tego wyjątkowego napoju.