ZOBACZ NASZE SZKOLENIA

W czym tkwi sekret włoskiej pizzy?

Maj 19, 2021

Po wakacjach nie możesz zapomnieć smaku prawdziwej, włoskiej pizzy? Zastanawia Cię, dlaczego jest tak dobra? Wyjaśniamy, w jaki sposób robi się prawdziwą, włoską pizzę.


Na początek – ciasto

Zrobienie idealnego ciasta do pizzy wbrew pozorom nie jest wcale trudne. Ciasto przygotowuje się z drożdży, mąki, wody oraz przyprawia szczyptą soli. W domu możesz dodać do niego odrobinę oliwy i cukru. Na początek rozrabia się drożdże w wodzie i czeka około 10 minut. Następnie rozczyn dodaje się do mąki i doprawia szczyptą soli, cukru oraz dolewa łyżeczkę oliwy. Po zmieszaniu wszystkich składników trzeba dokładnie wyrobić ciasto, a następnie odłożyć do miski, posypać mąką i przykryć ściereczką. W ten sposób ciasto należy zostawić, żeby wyrosło – trwa to około godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, można je rozwałkować na blasze, wcześniej posmarowanej oliwą, żeby ciasto nie przykleiło się od spodu. Żeby pizza przypominała tę z restauracji, warto pamiętać, żeby brzegi były trochę grubsze.


Włoska margherita

Mamy już ciasto, w takim razie czas na dodatki – tym razem proponujemy prawdziwy włoski klasyk – margheritę, jedną z pierwszych rodzajów pizzy neapolitańskiej. Aby ją zrobić, najpierw należy posmarować wyrobione uprzednio ciasto sosem pomidorowym. Kolejnym składnikiem jest mozzarella, którą kroi się i kładzie na pizzy, żeby rozpuściła się w piecu. Na koniec dekorujemy danie kilkoma listkami bazylii i polewamy oliwą – jak we włoskiej restauracji!


Jakie dodatki pasują do pizzy?

Często słyszysz, że prawdziwa pizza nie zawiera ananasa, a zamówienie hawajskiej to herezja? Jak właściwie jest z tymi dodatkami?

Odpowiedź jest prosta – wszystko zależy od Ciebie! Nasza rada brzmi: jako pizzaiolo możesz postawić na kreatywność i dobierać dodatki wedle upodobań swoich lub domowników. Pamiętaj o jednym – bez względu na to, co decydujesz się położyć na pizzę, wszystkie składniki muszą być świeże i dobrej jakości. Dzięki temu niezależnie od tego, czy będzie to carbonarra, hawajska czy Twoja własna wariacja, na jednym kawałku się nie skończy!Chcesz stać się mistrzem robienia pizzy i delektować się daniem jak z restauracji we własnym domu? Już teraz możesz zapisać się na nasz kurs, prowadzony przez prawdziwego architekta pizzy, Jędrzeja Lewandowskiego. Dostęp do kursu możesz wykupić tutaj.


Obserwuj nas:

@2022 Warsztatmistrza.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone


Bezpieczne PłatnośCi:

Blog

Obserwuj nas:

@2022 Warsztatmistrza.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone


Bezpieczne PłatnośCi: