ZOBACZ NASZE SZKOLENIA

Jak zrobić dobrą kawę?

sierpień 1, 2021

Uwielbiasz kawę, ale ta z kawiarni jest droga, a w domu już nie smakuje tak dobrze? Nic straconego – już dziś możesz zacząć robić kawę jak prawdziwy barista! Przedstawiamy kilka sposobów, dzięki którym poranna kawa nabierze nowego smaku.



Czy warto zdecydować się na ekspres do kawy?

Pierwszą kwestią, jaką należy rozważyć, jest to, z jakiego urządzenia chcesz korzystać. Na rynku są dostępne kawiarki czy ekspresy ciśnieniowe. Najlepszą jakość przygotowywanego napoju gwarantuje ekspres do kawy, który możesz wybrać adekwatnie do swoich potrzeb – od ekspresu na kapsułki aż do takich, do których możesz wsypać prawdziwe ziarna kawy. Dla prawdziwych kawoszów najlepsza będzie możliwość przygotowania kawy z prawdziwych ziaren. Jeśli jednak zdecydujesz się na tańszą opcję niż ekspres ciśnieniowy, kawiarka, za pomocą której przygotujesz napój ze zmielonej kawy,również okaże się bardzo dobrą inwestycją. Po zakupie już nigdy więcej nie wrócisz do kawy rozpuszczalnej.


Czym kierować się przy wyborze ziaren?

Kluczem do zrobienia dobrego napoju jest wybór odpowiednich ziaren. Które ziarna są najlepsze?Wszystko zależy od Twoich upodobań, jednak zanim dokonasz zakupu, warto wiedzieć, od czegozależy smak kawy. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na region, z którego pochodzą ziarna – dla baristy jest to bardzo cenna informacja. Dlatego jeśli Twoja kawa ma mieć owocowy posmak, warto zastanowić się nad kawą z Kenii. Pochodzenie z Etiopii oznacza nutę cytrusową. Fani słodkich, czekoladowo-orzechowych smaków na pewno polubią ziarna z Brazylii. Metoda obróbki kawy również odgrywa dużą rolę – kawa zebrana z drzewa ma postać owoców, które dzięki obróbcezaczyna przypominać ziarno znane nam ze sklepów. Warto wiedzieć, że sucha metoda obróbki dajenam mocniejszy smak, a delikatniejsza kawa będzie obrabiana na mokro.


Jakie są rodzaje kawy?

Po kupnie odpowiedniego urządzenia i wyborze idealnych ziaren, czas zastanowić się, jaki rodzaj kawy najchętniej wypijesz rano. Niezależnie od tego, czy wolisz mocny, czarny napój, czy może Twoja kawa ma być biała i słodka, warto wiedzieć, jak nazywają się rodzaje kawy, które możesz zamówić w kawiarni – a już niedługo przygotować samemu. Kawa bez mleka to na przykład espresso – mała filiżanka mocnego napoju, do której w kawiarni otrzymasz zawsze szklankę wody. Jeśli lubisz delektować się poranną kawą, a espresso jest dla Ciebie za małe, możesz zamówić na przykład espresso doppio – podwójne espresso – czy americano, filiżankę z kawą o większym rozmiarze i słabszą niż espresso.

Po zamówieniu café lungo również dostaniesz kawę bez mleka. Jeśli wolisz jednak napić się delikatnej kawy z mlekiem, dobrym wyborem będzie cappuccino – niewielka kawa ze spienionym mlekiem. Większa będzie café latte, podawana w długich szklankach. Jeśli nie lubisz pianki, idealna dla Ciebie będzie flat white. Macchiato natomiast zawiera niewielką ilość mleka, która łagodzi gorzki smak kawy.Chcesz nauczyć się robić świetną kawę? Koniecznie zapisz się na nasz kurs prowadzony przez Macieja Duszaka – baristę, dzięki któremu poznasz tajniki znane tylko najlepszym. Dostęp do kursu można kupić tutaj tutaj.







Obserwuj nas:

@2022 Warsztatmistrza.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone


Bezpieczne PłatnośCi: