Jak się robi wino?
wrz 10, 2021
Jeśli uwielbiasz wino i masz trochę czasu wolnego, możesz nauczyć się robić wino we własnym domu. Czy to jest trudne? Bynajmniej! Dzięki naszym radom już wkrótce będziesz mógł poczęstować gości jakościowym winem domowej roboty.
Jakie odmiany winogrona wybrać?
Kluczowym wyborem, z jakim musi zmierzyć się każdy winiarz, jest wybór odpowiednich odmian winogron. Od rodzaju owoców zależy bardzo dużo – nie chodzi tu tylko o to, czy wino będzie białe, czerwone czy różowe. Istnieją odmiany winogron, które uprawia się specjalnie w celu wytwarzania wina. Jeśli wydaje Ci się, że temat szczepów wina jest Ci zupełnie obcy, wystarczy, że sięgniesz po butelkę swojego ulubionego wina – jeśli jest to wino czerwone i widnieje na nim napis taki jak Riesling, Pinot noir czy Merlot, jest to nic innego, a właśnie nazwa szczepu. Jeśli chodzi o białe wina, popularnymi odmianami winogron wykorzystywanymi do produkcji win białych w Polsce są Seyval Blanc, Chardonnay, Solaris. Jeśli chodzi o wina czerwone to przeważają odmiany Pinot Noir, Regent, Rondo, Cabernet Cortis.
Uprawianie winogron
Wina wyprodukowane z owoców poszczególnych szczepów różnią się walorami smakowymi, jednak wybór odmiany nie jest jedyną rzeczą, na jaką warto zwrócić uwagę. Jeśli decydujesz się na uprawę własnych winogron, musisz pamiętać, żeby winorośl zasadzić w jak najlepiej nasłonecznionym miejscu; im więcej słońca, tym lepsze będzie wino!
Czego potrzebuję do robienia wina?
Do domowej produkcji wina potrzeba oczywiście nie tylko zdrowych winogron. Zanim zajmiesz się robieniem domowego wina, musisz zaopatrzyć się w gąsior, czyli naczynie do tego służące, wraz z rurką fermentacyjną, oraz pojemnik do wstępnej maceracji winogron. Oprócz samych winogron, musisz również zaopatrzyć się w kilka niezbędnych produktów, czyli w drożdże winiarskie, winomierz do pomiaru poziomu cukru w soku, balon na wino i prasa do owoców.
Proces przygotowywania wina
Robienie wina zaczyna się od selekcji owoców – winogrona muszą być dojrzałe, należy również wyeliminować te zepsute; należy je również starannie oczyścić. Następnie należy je rozgnieść, oddzielić szypułki, dodać drożdży i powstałą miazgę wlać do zbiornika do wstępnej maceracji. Jeśli robimy wino białe to już po godzinie możemy odcisnąć sok na prasie i wlać do balonu na wino w odpowiedni sposób dodając szlachetnych drożdży. Przy czerwonym winie proces maceracji i fermentacji w zbiorniku trwa dłużej i zależy od stylu wina jaki chcemy stworzyć. Zazwyczaj zajmuje to 10-15 dni i taki moszcz należy 2 razy dziennie mieszać w zbiorniku. Dopiero po 2 tygodniach sok jest wyciskany na prasie i trafia do balonu aby tam dokończyć fermentację.Kiedy proces fermentacji zakończy się, trzeba poczekać aż wino samoczynnie się sklaruje co jakiś czas zlewając wino znad osadu. Gdy wino już będzie przejrzyste i klarowne będzie je można przelać do butelek i poddać procesowi leżakowania, który trwa minimum pół roku – im mocniejsze wino, tym czas leżakowania powinien być dłuższy.Chcesz wiedzieć więcej? Wszystkiego dowiesz się od naszego mistrza, Roberta Zdanowskiego – już teraz możesz wykupić dostęp do jego kursu.