ZOBACZ NASZE SZKOLENIA

Czym zajmuje się sommelier i jakie powinien mieć umiejętności?

grudzień 13, 2021

Wino to bez dwóch zdań jeden z najbardziej fascynujących alkoholi na świecie. To naprawdę niezwykłe, jak wiele różnych doznań zmysłowych można wydobyć z zupełnieniepozornych owoców winogron! Niesamowita wprost różnorodność win i niepowtarzalne cechy ich różnych odsłon sprawiają, że znawcy win cieszą się prawdziwym szacunkiem iuznaniem „laików”. Jednym z najpopularniejszych zawodów w branży winiarskiej okazuje się sommelier. Co należy do jego obowiązków? Jakimi cechami powinien odznaczać siędobry sommelier i jakie umiejętności musi posiadać?


Jak wygląda praca sommeliera?

Picie wina od rana do wieczora i liczne inspirujące rozmowy z innymi pasjonatami tego trunku – wiele osób właśnie w taki sposób wyobraża sobie codzienność sommeliera. Cóż, w każdej miejskiejlegendzie jest ziarno prawdy… Faktyczne obowiązki zawodowe profesjonalnych sommelierów wyglądają jednak zgoła inaczej. Oczywiście, by dobrze poznać świat win i móc określać sięmianem jego znawcy, trzeba przetestować niejedną butelkę – ale w codziennej pracy nie ma na to miejsca. Czym zatem zajmują się sommelierzy?Najczęstszym miejscem zatrudnienia sommelierów są różnego rodzaju lokale gastronomiczne – restauracje, bary czy winiarnie. Zazwyczaj to właśnie oni są w tych miejscach odpowiedzialni zawszystkie kwestie związane z winem, takie jak m. in. :

– proponowanie i wdrażanie oryginalnej, wpisującej się w charakter lokalu karty win;– nawiązywanie kontaktów i negocjacje z dostawcami;

– nadzór nad zapasami magazynowymi i ich uzupełnianie na bieżąco;

– szkolenie obsługi i decyzje w zakresie dobierania szkła oraz akcesoriów do podawania wina;

– bezpośrednia praca z gośćmi lokalu

– doradztwo, food pairing (odpowiednie łączenie dań zkonkretnymi winami), serwis.

Jakie umiejętności powinien mieć dobry sommelier?


By odnieść sukces w zawodzie sommeliera, potrzebna jest przede wszystkim solidna, ugruntowana wiedza o winie i wszystkim, co z nim związane – od specyficznych właściwości danych szczepó winogron po odpowiednie sposoby serwowania win i parowania ich z jedzeniem. To potężna pula informacji, która ciągle się poszerza: ważne więc, by znawca win nigdy nie osiadał na laurach i miał w sobie zapał do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji.Pracując w gastronomii, sommelier musi też wykazać się szeregiem innych ważnych umiejętności – nie tylko tych związanych bezpośrednio z serwowaniem wina. Kluczowe okazują się przede wszystkim wysoko rozwinięte kompetencje interpersonalne, niezbędne zarówno w pracy zespołowej, jak i w obsłudze klienta. Dobry sommelier powinien być także sprawnym menedżerem:często to właśnie od niego zależą bowiem wszystkie kwestie związane z zarządzaniem i logistyką sektora alkoholowego w lokalu, w którym pracuje.


Kurs sommelierski – pierwszy krok do wielkiej kariery…


… a jeśli nie – to przynajmniej mnóstwo nowej, ciekawej wiedzy i świetna zabawa! Jeśli świat wina wydaje Ci się pociągający i chcesz sprawdzić, czy zawód sommeliera może być Twoimpowołaniem, dostępny w ofercie Warsztatu Mistrza kurs sommelierski online z Andrzejem Strzelczykiem to coś w sam raz dla Ciebie. To ponad dwie godziny profesjonalnych lekcjiwypełnionych wiedzą o winie, które pomogą Ci zdobyć solidne podstawy i sprawią, że zaczniesz bardziej świadomie podchodzić do kwestii wyboru wina do obiadu czy kolacji. Kto wie – może wten sposób odkryjesz swoją wielką życiową pasję?


Obserwuj nas:

@2022 Warsztatmistrza.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone


Bezpieczne PłatnośCi: