10 najpopularniejszych drinków – zrób je sam!
grudzień 13, 2021
Jaki jest najskuteczniejszy środek na szarą, codzienną rzeczywistość? Oczywiście –kolorowe drinki o intrygujących, egzotycznych nazwach! Cuba Libre, Caipirinha, Cosmopolitan… Zastanawiasz się, jak je przyrządzić? Zebraliśmy dla Ciebie 10 najpopularniejszych przepisów, które bez problemu przygotujesz sam!
1. Cuba Libre
To kultowy drink na bazie białego rumu, który wziął swoją nazwę od wywalczenia nie podległości przez Kubę – Cuba Libre to bowiem w języku hiszpańskim po prostu Wolna Kuba. By go przyrządzić, do wysokiej szklanki wrzuć sporą ilość kostek lodu, a następnie wlej 50 ml białego rumu i 100 ml coli. Dodaj pokrojoną w ćwiartki limonkę i dobrze wymieszaj.
2. Cosmopolitan
Fani popularnego swego czasu serialu „Seks w wielkim mieście” z pewnością pamiętają, że to właśnie Cosmopolitan był ukochanym koktajlem Carrie Bradshaw i jej przyjaciółek. Jeśli chcesz go przygotować, zmieszaj w shakerze wraz z kruszonym lodem 60 ml wódki cytrynowej oraz po 30 ml likieru żurawinowego i pomarańczowego. Serwuj w trójkątnym kieliszku do Martini i udekoruj plasterkiem cytryny lub limonki.
3. Pinacolada
Masz ochotę na podróż w tropiki? Słodka Pinacolada rodem z Karaibów przeniesie Cię na tamtejsze niebiańskie plaże. Koktajl ten zwykle podaje się w pękatej szklance na nóżce, ale jeśli chcesz, możesz zaszaleć i raczyć się nim wprost z wydrążonego ananasa. Do zmiksowania tego drinka przygotuj 30 ml białego rumu, 30 ml słodkiej śmietanki kokosowej i 90 ml soku z ananasa, a całość uzupełnij kruszonym lodem.
– Merlot – a ujmując nieco szczegółowiej: Merlot Noir. To podstawa przy produkcji najlepszych na świecie win czerwonych, często wykorzystywany jest do złagodzenia charakteru Cabernet Sauvignon. Wyróżnia się wczesnym kwitnieniem, co może być groźne przy pojawieniu się wiosennych przymrozków.
Merlot, podobnie jak Cabernet Sauvignon, dominuje w Bordeaux, uprawiany jest niemal na każdym kontynencie.
4. Margarita
Wywodząca się z Meksyku Margarita czaruje nie tylko orzeźwiającym smakiem, ale też wyjątkowym sposobem serwowania. Brzegi kieliszków do tego drinka zwilża się bowiem lekko sokiem z limonki, a następnie… macza w soli – w ten sposób powstaje tzw. crust. Składniki, z których potrzebujesz do stworzenia swojej Margarity, to 40 ml tequili, 20 ml likieru typu triple sec(np. Cointreau) oraz 20 ml soku z limonki. Wymieszaj je z kostkami lodu w shakerze, a następnie serwuj w kieliszkach z crustem.
5. Manhattan
Szukasz koktajlowego wehikułu czasu? Manhattan, ulubiony drink Franka Sinatry, zabierze Cię w smakową podróż do czasu złotej ery Hollywood – choć wywodzi się z Nowego Jorku, jak wskazuje na to jego nazwa. Jak go przyrządzić? Zmieszaj 40 ml whisky, 20 ml czerwonego wermutu i kilka kropel angostury, a na końcu dodaj koktajlową wisienkę.
6. Mojito
Niewiele jest drinków tak odświeżających i orzeźwiających jak mocno miętowe Mojito, które –podobnie jak Cuba Libre – zawdzięczamy Kubańczykom. Do przyrządzenia Mojito przyda Ci się shaker – zmieszaj w nim 40 ml białego rumu, 2 łyżeczki brązowego cukru, kruszony lód, wodę gazowaną i sporą ilość świeżych liści mięty. Na koniec do szklanki dodaj ćwiartkę limonki.
7. Caipirinha
Za „krewną” Mojito można uznać brazylijską Caipirinhę, która wygląda dość podobnie, ale różnisię bazą. W tym wypadku bowiem jest nią cachaça, czyli brazylijska wódka z trzciny cukrowej oowocowym posmaku. 60 ml tego alkoholu połącz z połową limonki, 2 łyżeczkami brązowego cukru oraz kruszonym lodem, a całość udekoruj listkami mięty.
8. Gin z tonikiem
Ten elegancki drink udowadnia, że siła tkwi w prostocie. Dwa składniki, które idealnie się uzupełniają, tworzą klasyczną recepturę uwielbianą przez niemal wszystkich. Spróbuj sam: wysokąszklankę napełnij lodem, wlej do niej 40 ml ginu i 80 ml toniku, a następnie zamieszaj i udekoruj orzeźwiającym plastrem ogórka.
9. Aperol Spritz
Hit wszystkich letnich imprez świetnie sprawdzi się też na sylwestra i karnawałowe domówki. Wwysokiej szklance lub dużym kieliszku wymieszaj ze sobą w proporcjach 3:2:1 Prosecco, Aperol iwodę gazowaną. Dodaj kostki lodu i plasterek pomarańczy i… racz się smakiem lata!
10. Szarlotka
Na koniec – coś swojskiego i niezwykle prostego, czyli nieco zapomniana polska Szarlotka. W tym przepisie 50 ml żubrówki łączy się z 100 ml soku jabłkowego, najlepiej z kwaśnych jabłek, np.antonówek. Całość warto uzupełnić sporą ilością lodu, kilkoma plasterkami jabłka oraz szczyptą cynamonu. Brzmi kusząco? Masz ochotę na więcej i zastanawiasz się, jak zostać barmanem? Zrób pierwszy krok i wybierz solidny, kompleksowy kurs barmański prowadzony przez doświadczonego specjalistę: Warsztat barmański z Mateuszem Szuchnikiem. Podejmij to wyzwanie już dziś i olśnij znajomych już podczas kolejnej wspólnej imprezy!